Την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023, η Γ’ τάξη πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στα Τρίκαλα και συγκεκριμένα στους χώρους του εργοστασίου Κλιάφα και του Μύλου Μητσόπουλου.

Στο σύγχρονο εργοστάσιο Κλιάφα στα Τρίκαλα, οι μαθητές/τριες, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την διαδικασία παραγωγής των χυμών και αναψυκτικών. Ξεναγήθηκαν από την υπεύθυνη του εργοστασίου στα τμήματα παραγωγής και συσκευασίας (δημιουργία ομογενοποιημένου χυμού, ανάμειξη με νερό, με άνθρακα, κατασκευή φιάλης, γέμισμα φιάλης, συσκευασία). Στο τέλος η επιχείρηση κέρασε όλους αναψυκτικό (πορτοκαλάδα, λεμονάδα, βυσσινάδα).

Στην συνέχεια έγινε επίσκεψη στον χώρο του Μύλου Μητσόπουλου. Ο Μύλος Μητσόπουλου λειτούργησε για έναν αιώνα (1884 – 1984). Είναι ο πρώτος βιομηχανικός αλευρόμυλος που χτίστηκε στην Ελλάδα και ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων. Πλέον αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας.

Το κτιριακό του συγκρότημα έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο γιατί συνιστά αξιόλογο δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Είναι κατασκευασμένο από πέτρα και στεγασμένο με ξύλινες κεραμοσκεπές. Έχει εμβαδό πάνω από 3.500 τ.μ., στο κέντρο μιας έκτασης 90 στρεμμάτων. Ο κεντρικός νερόμυλος πλαισιώνεται περιμετρικά από βοηθητικά κτίσματα δημιουργώντας στο εσωτερικό του κλειστό περίβολο. Στην αρχή, κινητήρια δύναμη του μύλου ήταν το νερό του Αγιαμονιώτη ποταμού, το οποίο με ένα σύστημα φραγμάτων οδηγούνταν στη φτερωτή και την έθετε σε λειτουργία. Αργότερα, ο μύλος έγινε ατμοκίνητος και τελικά ηλεκτροκίνητος.

Οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν στον χώρο και είδαν την διαδικασία παραγωγής αλεύρου, ενώ ομάδα μαθητριών συμμετείχε βιωματικά στην παραγωγή αλεύρου στις παλιές μυλόπετρες.

Στην συνέχεια είχαν ελεύθερο χρόνο στο κέντρο της πόλης για φαγητό.

Οι στόχοι της εκδρομής πραγματοποιήθηκαν, δεδομένου ότι μαθητές και μαθήτριες γνώρισαν από κοντά μία παραγωγική μονάδα του δευτερογενή τομέα καθώς και τον τρόπο παραγωγής αλεύρου πριν μερικές δεκαετίες.

Η μετακίνηση έγινε με το Τουριστικό Γραφείο Τιτάνας και συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: Καρανάσιου Νικολέτα, Καρανίκα Αικατερίνη, Μπαβέτσιας Αχιλλέας, Νικολάου Τζένη και Παλάτος Χρήστος.

Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από τους χώρους επίσκεψης:

 

Tags: , ,