Το σχολείο μας κατά το τρέχον σχολικό έτος 2023- 2024 υλοποίησε  στα πλαίσια του μαθήματος των Γερμανικών ευρωπαϊκό πρόγραμμα E-Twinning  σε συνεργασία με σχολείο της Ιταλίας ως συντονίστριας χώρας (Peano-Rosa Gymnasium , Nereto Italien) και σχολείο της Γερμανίας (Klosterschule, Baden- Baden Deutschland).

Η γλώσσα υλοποίησης ήταν η Γερμανική και συμμετείχαν οι μαθητές του τμήματος Β5 υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Γερμανικών, κας Δουμακή Βασιλικής. Ο τίτλος του προγράμματος ήταν  «Zeit für die Freizeit» «χρόνος για ελεύθερο χρόνο». Το πρόγραμμα είχε χρονική διάρκεια από τον Νοέμβρη του 2023 ως τον Ιούνη 2024. Οι εργασίες και οι δράσεις των μαθητών/τριών αναρτήθηκαν στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα twinspace.

Πιο συγκεκριμένα, τον μήνα Νοέμβρη δημιούργησαν ένα κείμενο σχετικά με την αγαπημένη τους δραστηριότητα στον ελεύθερό τους χρόνο συνοδευόμενο από τη σχετική φωτογραφία. Στις 22/12/2023 συνομίλησαν ζωντανά με τους συμμετέχοντες συμμαθητές τους στην Ιταλία στην πλατφόρμα twinspace. Τον Φεβρουάριο δημιούργησαν σε ομάδες λογότυπα με θέμα τον τίτλο του προγράμματος που ήταν ο ελεύθερος χρόνος ( Freizeit), τα οποία συγκεντρώθηκαν σε ένα padlet. Δημιουργήθηκαν συνολικά 21 έργα από τα οποία οι μαθητές/τριες των 3 χωρών ξεχώρισαν τα 10 καλύτερα. Στο τέλος οι  συμμετέχουσες καθηγήτριες του προγράμματος και των 3 χωρών επέλεξαν τα τρία καλύτερα λογότυπα. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε λογότυπο που δημιουργήθηκε από τις μαθήτριες του σχολείου μας Τσιμεράκη Βάγια, Χατζηγεωργίου Θεανώ και Τζήκα Άρτεμη.

Η επόμενη δράση του προγράμματος  αφορούσε συνεντεύξεις μεταξύ συγγενών, γνωστών, φίλων και καταγραφή των απαντήσεων σε ερωτήσεις που αφορούσαν τον ελεύθερο χρόνο. Έλληνες, Ιταλοί και Γερμανοί μαθητές/τριες χωρίστηκαν σε ομάδες και συνεργάστηκαν αξιοποιώντας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και άλλα λογισμικά για να επεξεργαστούν και τελικά να αναρτήσουν τα αποτελέσματα στην πλατφόρμα.

Στην τελική εργασία κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα σύντομο βίντεο με συγκεκριμένες θεματικές του ελεύθερου χρόνου (πχ. μαγειρική, διάβασμα, τέχνες, σπορ…).

Ένα βίντεο δημιουργήθηκε επίσης από την υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος κυρία Βασιλική Δουμακή, το οποίο προβλήθηκε σε εκδήλωση του σχολείου της Ιταλίας ως συντονίστριας χώρας  στα πλαίσια παρουσίασης του προγράμματος E-Twinning.  

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο (σ-01, σ-02, σ-03) σε μορφή  google forms για την εξαγωγή συμπερασμάτων με στόχο την αξιολόγηση του προγράμματος. Ερωτηματολόγιο επίσης (σ-01, σ-02, σ-03) συμπλήρωσαν και οι συνεργαζόμενες καθηγήτριες του προγράμματος.  

Το πρόγραμμα ήταν ενσωματωμένο στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου και οι συμμετέχοντες μαθητές χρησιμοποίησαν πολλές φορές την αίθουσα υπολογιστών του σχολείου  καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς για να αναρτήσουν τις εργασίες τους. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτούσε και την ενασχόληση τους στο σπίτι.

Στόχος του προγράμματος E-Twinning είναι η αφύπνιση και η προώθηση της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης των μαθητών μέσω της γνωριμίας και της συνεργασίας τους με μαθητές του εξωτερικού. Τέτοιου είδους προγράμματα κινητοποιούν τους μαθητές , ενισχύουν την εξωστρέφειά τους και κατ’ επέκταση βελτιστοποιούν τη μαθησιακή τους διαδικασία.

Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές του τμήματος Β5 που  συμμετείχαν ενεργά, με ενθουσιασμό, επιμονή  και υπομονή καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς!!!

 

Tags: , ,