Οι σχολικοί διαγωνισμοί αποτελούν σημαντικές δράσεις μέσω των οποίων οι μαθητές/τριες μπορούν να αναδείξουν τα ταλέντα τους, να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους και να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, συμβάλλοντας στην ολική εκπαίδευση των παιδιών.

Καλλιτεχνικοί Διαγωνισμοί

Οι καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί περιλαμβάνουν διάφορες μορφές τέχνης, όπως ζωγραφική, φωτογραφία, γλυπτική, μουσική και θέατρο και δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές/τριες να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να αναπτύξουν τη φαντασία τους και να επικοινωνήσουν ιδέες και ιστορίες μέσω της τέχνης. Στα οφέλη τους συγκαταλέγονται:

  1. Ανάπτυξη Δημιουργικότητας: Οι μαθητές/τριες ενθαρρύνονται να σκεφτούν εκτός των στερεότυπων και να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό.
  2. Ενίσχυση Αυτοπεποίθησης: Η συμμετοχή και η διάκριση σε διαγωνισμούς ενισχύουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών και την πίστη στις ικανότητές τους.
  3. Καλλιέργεια Κοινωνικών Δεξιοτήτων: Οι μαθητές/τριες συνεργάζονται με συνομήλικους και δασκάλους, μαθαίνοντας την αξία της ομαδικής δουλειάς,  της αλληλεπίδρασης και της αλληλοϋποστήριξης.
  4. Εμπλουτισμός γνώσεων: Η επαφή με διάφορες μορφές τέχνης εμπλουτίζει την πολιτιστική κατανόηση και εκτίμηση.

Διαγωνισμοί Μαθηματικών

Οι μαθηματικοί διαγωνισμοί είναι εξίσου σημαντικοί, προσφέροντας στους μαθητές/τριες  την ευκαιρία να αναπτύξουν τις λογικές και αναλυτικές τους δεξιότητες. Οι διαγωνισμοί αυτοί περιλαμβάνουν προβλήματα που απαιτούν κριτική σκέψη, λογική ανάλυση και πρωτότυπη προσέγγιση. Αποτελούν εφαλτήριο για την:

  1. Ανάπτυξη Κριτικής Σκέψης: Οι μαθητές/τριες μαθαίνουν να αναλύουν και να επιλύουν προβλήματα με συστηματικό τρόπο.
  2. Ενίσχυση Ενδιαφέροντος για την Επιστήμη: Η συμμετοχή στους μαθηματικούς διαγωνισμούς μπορεί να ενισχύσει το ενδιαφέρον τους για τις θετικές επιστήμες και την τεχνολογία.
  3. Βελτίωση Ακαδημαϊκής Απόδοσης: Η προετοιμασία για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν βαθύτερα τις μαθηματικές έννοιες και να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα στις εξετάσεις.
  4. Καλλιέργεια Υπομονής και Επιμονής: Η αντιμετώπιση δύσκολων προβλημάτων τους διδάσκει την αξία της υπομονής και της επιμονής.

Κατά τη διάρκεια του σχ. έτους 2023-2024, οι μαθητές του σχολείου μας πήραν μέρος στους παρακάτω διαγωνισμούς:

  • Διαγωνισμός Μαθηματικών «Θαλής», Διαγωνισμός της ΕΛΣΤΑΤ , Διαγωνισμός Μαθηματικών «Ευκλείδης», Διαγωνισμός για την 41η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα, Διαγωνισμός Μαθηματικών «Πυθαγόρας».
  • Διαγωνισμός έκθεσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας «Αἰὲν ὑψικρατεῖν … Πάντοτε να κυριαρχείς στα ύψη», Καλλιτεχνικός διαγωνισμός αφίσας με τίτλο «Εθελοντική Αιμοδοσία», Μαθητικός διαγωνισμός αφίσας  «Make a Wish», Καλλιτεχνικός διαγωνισμός  «Βιώσιμη τροφή – Βιώσιμος Πλανήτης – Γίνε η ΑΡΧΗ», Διαγωνισμός Σουρεαλιστικής ή Υπερρεαλιστικής ποίησης, Καλλιτεχνικός διαγωνισμός «Ελληνισμός της Ανατολής: Πόντος, Μικρασία, Θράκη…», Διαγωνισμός Εκφραστικής Ανάγνωσης.

Οι σχολικοί διαγωνισμοί παρέχουν πολύτιμες εμπειρίες και δεξιότητες που είναι χρήσιμες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Ενθαρρύνοντας τους μαθητές να συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες, τους βοηθούμε να αναπτύξουν τις ικανότητές τους, να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση. Οι διαγωνισμοί αυτοί δεν είναι μόνο ευκαιρίες για διάκριση, αλλά και σημαντικά εργαλεία για την προσωπική και ακαδημαϊκή ανάπτυξη των μαθητών.

Η δράση «Επιλύω–Δημιουργώ-Διαγωνίζομαι» εντάχθηκε στο γενικότερο σχέδιο δράσης Αξιολόγησης Σχολικής μονάδας στον Άξονα «Διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση».