Το παιχνίδι του σκακιού είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την πνευματική ανάπτυξη παιδιών και εφήβων. Βοηθά στην ανάπτυξη της σκέψης και της λογικής, στην καλλιέργεια βασικών δεξιοτήτων για τη λύση προβλημάτων και τη λήψη αποφάσεων, βελτιώνει τη συγκέντρωση και την προσοχή, προωθεί τη δημιουργική σκέψη και τη φαντασία, αναπτύσσει τις κοινωνικές δεξιότητες και προάγει την υπομονή και την επίμονη προσπάθεια.

Για αυτό το σχολείο μας στα πλαίσια της αυτοξιολόγησης της σχολικής μονάδας και συγκεκριμένα στον άξονα Σχολείο και Κοινότητα και στα πλαίσια της δράσης “Εκπαιδεύοντας Ενεργούς Πολίτες”, διοργάνωσε το 1ο ενδοσχολικό πρωτάθλημα σκακιού στο οποίο για καθαρά πρακτικούς και συντονιστικούς λόγους πήραν μέρος μόνο μαθητές της Α’ τάξης.

Η αρχή έγινε με επιλογή 30 μαθητών (σε σύνολο 102) που κατάφεραν να νικήσουν, ή να πάρουν ισοπαλία από ένα μέτριο εικονικό παίκτη παίζοντας αντίπαλοι με τον Η/Υ μέσω της ιστοσελίδας Chess.com – Παίξε Σκάκι Online – Δωρεάν Παιχνίδια που έχει πραγματικά πολύ πλούσιο και ενδιαφέρον υλικό για την εκμάθηση του συγκεκριμένου αθλήματος. Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν τυχαία ζευγάρια αντιπάλων για την επόμενη φάση, μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής https://el.piliapp.com/random/lots/

Στην δεύτερη φάση οι 15 νικητές χωρίστηκαν πάλι τυχαία σε 7 αγωνιστικά ζευγάρια (ένας -με κλήρωση- προκρίθηκε χωρίς αγώνα) και η τελική οκτάδα (αλφαβητική κατάταξη) που προέκυψε για την τρίτη φάση ήταν :
– ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ Α2
– ΓΚΑΜΠΛΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Α2
– ΖΙΑΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Α2
– ΚΑΡΕΛΙΑΣ ΜΙΧΑΗΛ Α2
– ΡΙΖΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Α4
– ΡΩΜΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Α4
– ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Α4
– ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Α4

Καθόλη την διάρκεια των αγώνων υπήρχε διαρκής ενημέρωση προς τους συμμετέχοντες για τους αγώνες και τα αποτελέσματα στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου.

Στην επόμενη φάση των ημιτελικών αγώνων, μικρό & μεγάλο τελικό, προέκυψε η τελική τετράδα :

  1. ΡΙΖΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
  2. ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
  3. ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
  4. ΡΩΜΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Στη συνέχεια στις 28/5 έγινε η απονομή του κυπέλλου, των αναμνηστικών μεταλλίων και των αναμνηστικών διπλωμάτων στην τελική τετράδα από τον διευθυντή του σχολείου Δοξαριώτη Γεώργιο και τον συντονιστή της δράσης Σιώκα Απόστολο.

Τέλος, στην αυλή του σχολείου έγινε μία εικαστική παρέμβαση, με την κατασκευή μιας υπαίθριας σκακιέρας με πιόνια, την οποία επιμελήθηκε η καθηγήτρια καλλιτεχνικών κα. Αντωνίου Μαρία.

Σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν, θερμά συγχαρητήρια για την προσπάθεια.

 

Tags: , ,