Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024,  οι μαθητές και μαθήτριες της Α τάξης πραγματοποίησαν μια ενδιαφέρουσα διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών στην Καλαμπάκα, στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας.

  Με την άριστη ξενάγηση, δόθηκε η δυνατότητα, να λάβουμε σημαντικές πληροφορίες για τα 350 είδη πτηνών, θηλαστικών, για τα 250 διαφορετικά είδη  μανιταριών και να ευαισθητοποιηθούμε για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η συλλογή των ζώων είναι εξαιρετικής ποιότητας, αφού προέρχονται από τους καλύτερους ταριχευτές της Ευρώπης, ενώ η σπανιότητα πολλών εξ αυτών -ενδημικά και  αποδημητικά πουλιά -είναι μεγάλη. Άξια θαυμασμού ήταν και τα βικτωριανά εκθέματα για την αυθεντικότητά τους, τα οποία διασώζονται από την εποχή της Βασίλισσας Βικτωρίας, δηλαδή πριν από 180 χρόνια περίπου.

Σημαντικό ενδιαφέρον είχε και η ξενάγηση για τα μανιτάρια και την πλούσια ποικιλία τους σε σχήματα και χρώματα.

Στην συνέχεια  οι μαθητές και μαθήτριες της , στο πλαίσιο του μαθήματος της Μουσικής, ξεναγήθηκαν στον χώρου του Μουσείου Τσιτσάνη στα Τρίκαλα.

Ένα κτίριο πολύ εντυπωσιακό, στο κάτω όροφο ήταν το παλιό χαμάμ της πόλης με εξαιρετική δουλειά αναπαλαίωσης . Στον πάνω όροφο του κτιρίου ήταν η έκθεση του Τσιτσάνη, αρκετά κατατοπιστική για την ζωή και το έργο του με μεγάλες φωτογραφίες και ιδιόχειρα γραμμένα τραγούδια του!

Στο κτίσμα που δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα μαζί με το Κουρσούμ Τζαμί, στεγάζονταν τα οθωμανικά λουτρά της πόλης τα οποία  αποκαλύφθηκαν μετά το 2011. Τα λουτρά σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται το 1881 με την προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα. Το Ελληνικό κράτος ανήγειρε σε εκείνο το σημείο φυλακές, που ήταν σε λειτουργία έως το 2006 .

Στην συνέχεια οι μαθητές μας είχαν χρόνο για φαγητό στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων.

Συγχαίρουμε, τους μαθητές/τριες  μας για την υποδειγματική συμπεριφορά τους κατά την διάρκεια της εκδρομής και το τουριστικό γραφείο Goutzourelas Tours για την άνετη και ασφαλή μετακίνηση.

 Συνόδευσαν οι καθηγητές/τριες: Παλάτος Χρήστος, Τσιάρας Νικόλαος, Αθανασιάδου Ελένη, Δεδικούση Κωνσταντίνα και Τέλκη Ευσταθία.

Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα:

 

Tags: , ,