Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, στα πλαίσια της δράσης «ενημερώνομαι… προστατεύομαι» οργανώθηκε ενημέρωση με θέμα «Κίνδυνοι στο διαδίκτυο και τρόποι αντιμετώπισής τους». Ομιλητής ήταν ο Υπεύθυνος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Λάρισας κος Λιόβας Δημήτρης. Το σχολείο και δημόσια τον ευχαριστεί θερμά. Το ενεργητικό ακροατήριο αποτελούσαν οι μαθητές της Γ’ τάξης που με τις ερωτήσεις και τη συνεισφορά τους έκαναν την ενημέρωση πιο ζωντανή, βιωματική και διεισδυτική.

Συζητήθηκαν όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι που προκύπτουν από μία ανυποψίαστη ή επιπόλαιη συμπεριφορά όπως η απόσπαση προσωπικών δεδομένων, παραποίηση προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα, διαδικτυακός εκφοβισμός, κλοπή κωδικών, παράνομες χρεώσεις πιστωτικών καρτών ή τραπεζικών λογαριασμών κ.ά. Συζητήθηκαν επίσης οι τρόποι και τεχνικές που «οι επιτήδειοι» χρησιμοποιούν για να επιτύχουν τα παραπάνω.

Αναφέρθηκαν όμως εξαντλητικά και όλες οι καλές πρακτικές και προφυλάξεις, που ένας υπεύθυνος και υποψιασμένος χρήστης του διαδικτύου ακολουθεί, ώστε να επωφελείται στο μέγιστο από τις υπηρεσίες του χωρίς να είναι εκτεθειμένος στους κινδύνους, τουλάχιστον όχι σε μεγάλο βαθμό. Παρόλα αυτά είναι πιθανό και ανθρώπινο, να υποπέσει κάποια στιγμή σε κάποιο λάθος. Για το λόγο αυτό, επισημάνθηκε η σημασία του να μοιράζονται οι διαδικτυακές εμπειρίες με ενήλικα άτομα εμπιστοσύνης, συνήθως από το οικογενειακό ή εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Μέλη της δράσης είναι οι καθηγητές: Νικολάου Πολυξένη, Τσιάρας Νικόλαος, Κυριακάκης Παναγιώτης και Παλάτος Χρήστος.

 

Tags: , ,