Την Παρασκευή 31/03/2023, τα τμήματα Α1 και Α2 του σχολείου μας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στη Ραψάνη.

Οι μαθητές επισκέφτηκαν αρχικά τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ραψάνης και ενημερώθηκαν εκτενώς για την ιστορία και τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης από τη βιβλιοθηκονόμο και υπεύθυνη κυρία Χάιδω Πανταζή. Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται στη σοφίτα του πρώην κοινοτικού καταστήματος του χωριού. Περιλαμβάνει πάνω από 30.000 βιβλία στη συλλογή της , μεταξύ των οποίων και σπάνιες εκδόσεις του 18ου αιώνα. Στα ράφια της υπάρχουν εκτός από βιβλία , περιοδικά , χειρόγραφα, χαρτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό. Η Βιβλιοθήκη της Ραψάνης ιδρύθηκε το 1970 ενώ επαναλειτουργεί από το 2003. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ποικίλες δράσεις της Βιβλιοθήκης καθ ‘όλη τη διάρκεια της χρονιάς αλλά και τους καλοκαιρινούς μήνες την έχουν καταστήσει κέντρο της τοπικής κοινωνίας και πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους. Αναμφίβολα η επίσκεψη των μαθητών μας στον χώρο της Βιβλιοθήκης συνετέλεσε στην ενίσχυση του αισθήματος της φιλαναγνωσίας τους.

Εν συνεχεία ,οι μαθητές επισκέφτηκαν τον ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Ραψάνης. Ο Άγιος Αθανάσιος χτίστηκε το 1777 μετά από την καταστροφή του προηγούμενου από πυρκαγιά και ανακαινίστηκε το 1830. Στο εσωτερικό του Ναού οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δούνε την εκκλησιαστική συλλογή από πλούσιες εικόνες. Στον αύλειο χώρο της εκκλησίας υπάρχει η προτομή του συγγραφέα Μ. Καραγάτση. (λογοτεχνικό ψευδώνυμο, καθώς το αληθινό του όνομα ήταν Δ. Ροδόπουλος).

Τέλος , οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου. Αφού αρχικά ενημερώθηκαν από την κυρία Χάιδω Πανταζή γενικά για την ιστορία αμπελοκαλλιέργειας του χωριού εν συνεχεία περιηγήθηκαν στο εσωτερικό του μουσείου. Εργαλεία καλλιέργειας και αποθήκευσης του κρασιού, φωτογραφικό υλικό από τη ζωή στην ύπαιθρο και από τις διαδικασίες οινοποίησης συντελούν στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας της Ραψάνης που συνδέεται αλληλένδετα με την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή του φημισμένου κρασιού Ραψάνης.

Μετά την ξενάγηση τους οι μαθητές είχαν στη διάθεσή τους αρκετό χρόνο για μία ευχάριστη ανάπαυλα στην καταπράσινη πλατεία του χωριού.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές: Δουμακή Βασιλική, Βαρβαρέζου Φανή, Πατσούρα Ιφιγένεια, Σιώκας Απόστολος.

Στιγμιότυπα της επίσκεψης:

 

Tags: , ,