Στις 11 Απριλίου 2022 το 2ο Γυμνάσιο Λάρισας συμμετείχε στον  8ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία  που διεξήχθη διαδικτυακά και διοργανώθηκε από  την κα Νάτση Χάιδω, Σ.Ε.Ε. Γαλλικής Γλώσσας,   υπό την αιγίδα των Π.Δ.Ε. Ηπείρου, Θεσσαλίας & Ιονίων Νήσων.  Το θέμα του ήταν «Dessine-moi l’amour!-Dessine-moi la paix!» «Ζωγράφισέ μου την αγάπη-Ζωγράφισέ μου την ειρήνη».

Οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου Σπανού Ειρήνη, Σαμαράς Χρήστος και Μπιρσιάνης Κωνσταντίνος υπό την καθοδήγηση της  καθηγήτριας γαλλικών του σχολείου, Γκαρά Άλκηστης, διάβασαν  την 5η Σκηνή της 1ης Πράξης του θεατρικού έργου Συρανό ντε Μπερζεράκ του Εντμόν Ροστάν. Η ανάγνωση συνοδευόταν  από την παρουσίαση του Power Point.

Γραμμένο το 1897, το θεατρικό έργο « Cyrano de Bergerac»  είναι το πιο διάσημο έργο του Edmond Rostand, αλλά και ένα από τα πιο διάσημα έργα της γαλλικής λογοτεχνίας. Πρόκειται για μια ιστορία σε πέντε πράξεις, γεμάτη δράση  που ξεχειλίζει  από ζωή. Είναι επίσης ένα σαγηνευτικό και συγκινητικό έργο στο οποίο ο συγγραφέας συνδυάζει θαυμάσια την αγάπη και το πάθος.

 Η συγκεκριμένη σκηνή  κατέχει σημαντική θέση στην υπόθεση, καθώς  ο Cyrano  εξομολογείται στον φίλο του Le Bret την αγάπη του για τη νεαρή  Roxane. Η αγαπημένη γυναίκα περιγράφεται από τον ήρωα του έργου ως τέλεια όπως οι θεές Αφροδίτη και Νταϊάνα. Ο Le Bret ενθαρρύνει τον φίλο του να της εξομολογηθεί την αγάπη που νοιώθει για εκείνη. Όμως ο Cyrano ξέρει ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα  να τον αγαπήσει ποτέ η Roxane  λόγω της ασχήμιας του και της μεγάλης του μύτης. Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές μας που συμμετείχαν στον Μαραθώνιο Ανάγνωσης εκπροσωπώντας το σχολείο μας με μία άψογη παρουσία!

 

Tags: , ,