Το Σάββατο, 10 Απριλίου 2021, το σχολείο μας συμμετείχε  στον 6ο Μαραθώνιο ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία  που διοργανώθηκε από  τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Γαλλικής Γλώσσας ΠΕ.Κ.Ε.Σ Ηπείρου, Θεσσαλίας, 1ο & 2ο Ιονίων Νήσων , κα Νάτση Χάιδω και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Το θέμα της  φετινής εκδήλωσης ήταν: Γαλλοφωνία και Φιλελληνισμός-Κείμενα Μνήμης«1821 -2021: 200 ans de la Guerre de l’Indépendance de la Grèce!».

Οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου Σαμαράς Χρήστος, Σπανού Ειρήνη, Τουλκερίδη Ελεάννα και Τσολάκη Αθανασία  παρουσίασαν,  στη γαλλική γλώσσα, τον πίνακα «La bataille de Navarin» του Γάλλου ζωγράφου Louis-Ambroise Garneray.  Αναφέρθηκαν έτσι στο ιστορικό γεγονός της  Ναυμαχίας του Ναβαρίνου που υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης. Ο  αντίκτυπος της  μάχης αυτής στο γαλλικό λαό  ήταν τεράστιος τόσο για την περήφανη νίκη που κέρδισε το ναυτικό τους όσο και για τη δικαίωση των πόθων των Ελλήνων για ανεξαρτησία.

Ο ζωγράφος, που εστάλη από τη Γαλλική Κυβέρνηση επί τόπου, αμέσως μετά τη ναυμαχία,  με το  ντοκιμαντερίστικο ύφος που χρησιμοποίησε, αναπαρήγαγε πιστά τη σκηνή του αγώνα επιλέγοντας να απαθανατίσει όχι ένα επεισόδιο της δράσης, αλλά  ολόκληρη τη δράση.

Αφίσα, La bataille de Navarin, Πρόγραμμα εκδήλωσης

 

Tags: ,