Την Τρίτη, 5 Απριλίου 2022, το τμήμα Α2 του σχολείου μας επισκέφτηκε το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο της πόλης μας στο πλαίσιο του μαθήματος των εικαστικών.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια παρουσίαση της τοπικής παραδοσιακής τεχνικής στη θεματική ενότητα : «Τα Τυποβαφεία του Τυρνάβου» που αναπτύχθηκε στην περιοχή της Θεσσαλίας στα μέσα του 19ου αι. – τέλη του 20ού αι. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην ιστορία καθώς και στο υλικό από τα δύο τελευταία μεγάλα εργαστήρια τυποβαφικής του Τυρνάβου, στο μεγάλο αριθμό ξύλινων σφραγίδων και στα σταμπωτά υφάσματα για ατομική και οικιακή ένδυση.

Ξεναγήθηκαν στη μόνιμη έκθεση του μουσείου και στην περιοδική έκθεση με τίτλο «Επανασύσταση 1821». Επίσης οι μαθητές συμμετείχαν στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παιχνίδια με τις στάμπες» και ασχολήθηκαν με την δημιουργία σταμπωτών, αποτυπώνοντας στα υφάσματα σχέδια εμπνευσμένα από τον φυσικό κόσμο, το ζωικό βασίλειο και από γεωμετρικά μοτίβα.

Η επίσκεψη αυτή πλούτισε τις γνώσεις των μαθητών για την τοπική μας παράδοση, συνέβαλε στην ανακάλυψη της ομορφιάς και της αξίας του λαϊκού πολιτισμού μας, ενίσχυσε το ομαδοσυνεργατικό τους πνεύμα καθώς και τη δημιουργική τους έκφραση.

Συμμετείχαν οι καθηγήτριες: Αντωνίου Μαρία, Βαρβαρέζου Φανή.

Στιγμιότυπα από την επίσκεψη:

 

Tags: , ,