Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20/05/2024 εκπαιδευτικό πρόγραμμα  Κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας  για τους μαθητές των τμημάτων Α3 και Β1 με τίτλο: «Μικρά οχήματα – Μεγάλη ευθύνη». Το ανωτέρω εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι ένα πρόγραμμα του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης  Λάρισας, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Yλοποιήθηκε στην αίθουσα προβολών του σχολείου  με την παρουσία του/της εκπαιδευτικού της τάξης και η συνολική διάρκεια υλοποίησής του ήταν δύο (2) διδακτικές ώρες ανά τμήμα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  περιλάμβανε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο και βιωματικό εργαστήρι από εξειδικευμένους εκπαιδευτές  με θέμα,  την οδική ασφάλεια για τους μαθητές. Έχει σκοπό, να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές γύρω από θέματα οδικής ασφάλειας και βιώσιμης μετακίνησης, εστιάζοντας στην πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων και στην ασφαλή χρήση των μέσων μικροκινητικότητας.

Ο γενικός στόχος του προγράμματος ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών/μαθητριών σε ζητήματα που αφορούν στην βιώσιμη μετακίνηση και την οδική ασφάλεια και η διαμόρφωση υπεύθυνων στάσεων και συμπεριφορών μέσα από τη βιωματική προσέγγιση.

Μαθησιακά Αποτελέσματα Προγράμματος:

Η κατανόηση βασικών κανόνων οδικής ασφάλειας των εφήβων ως χρηστών μέσων μικροκινητικότητας

Ευαισθητοποίηση των μαθητών για θέματα βιώσιμης κινητικότητας και ενημέρωση για τα οφέλη της.

Εξοικείωση των μαθητών με τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας και τους κανόνες κυκλοφορίας και επισήμανση των επικίνδυνων οδηγικών συμπεριφορών.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε θεωρητικό και βιωματικό μέρος.

Θεματικές-περιεχόμενο προγράμματος:

• Εισαγωγή- Γνωριμία με το ΙΟΑΣ

• Παρουσίαση στατιστικών δεδομένων για τα τροχαία δυστυχήματα.

• Εισαγωγή στη μικροκινητικότητα και την ανάγκη για βιώσιμες μετακινήσεις

• Γνωριμία με τα μέσα που ορίζουν τη μικροκινητικότητα

• Θεματική ενότητα για την ασφαλή οδική συμπεριφορά και πρακτικές οδήγησης οχημάτων μικροκινητικότητας

• Εξοπλισμός ασφαλείας και νομοθετικές διατάξεις

• Κλείσιμο-ανατροφοδότηση

Βιωματικό μέρος προγράμματος

Στο βιωματικό μέρος του προγράμματος έγινε χρήση γυαλιών εικονικής πραγματικότητας (VR) τα οποία προσφέρουν ένα ασφαλές  εικονικό περιβάλλον για την πρακτική εξάσκηση των παιδιών σε ζητήματα κυκλοφορίας στην πόλη.

Το ανωτέρω εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνάδει με την προώθηση των στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs).

Το διδακτικό περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος συνάδει με τα ακόλουθα μαθήματα του Προγράμματος Σπουδών Δ/θμιας εκπαίδευσης:

• Οικιακή Οικονομία (πρόληψη ατυχημάτων)

• Περιβαλλοντική εκπαίδευση

• STEM (έννοιες όπως ταχύτητα, κίνηση και δύναμη, επιτάχυνση-επιβράδυνση, αδράνεια, μάζα αδράνειας όπως και στοιχεία περιγραφικής στατιστικής μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία για την ενσωμάτωση της Οδικής Ασφάλειας

• Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή

• Εργαστήρια Δεξιοτήτων: Θεματική Ζω καλύτερα – Ευ Ζην (τομέας Αυτομέριμνα, Ασφάλεια και Πρόληψη, Οδική ασφάλεια).

Στιγμιότυπα:

 

Tags: , , ,