Τριήμερη εκδρομή με προορισμό τα Ιωάννινα πραγματοποίησαν οι μαθητές της Β΄ Τάξης του 2ου Γυμνασίου Λάρισας από  την Κυριακή 6 έως την Τρίτη 8 Μαΐου 2018.

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής αυτής εκδρομής, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας στην Καλαμπάκα. Εκεί τους παρουσιάστηκε πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό με: παλιά σχολικά βιβλία και βιβλία δασκάλων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, μύθους του Αισώπου, βιβλία αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων σε εκδόσεις του 16ου και 17ου αιώνα, σχολικές ενδυμασίες, τετράδια,  σχολικές φωτογραφίες, παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια, συλλογές χαρακτικών φωτογραφιών και περιοδικών με θέμα τους βράχους των Μετεώρων και τη ζωή των μοναχών.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας του Παύλου Βρέλλη,  έξω από την πόλη των Ιωαννίνων. Ο σπουδαίος αυτός καλλιτέχνης, έπειτα από χρόνια υπομονετικής και επίμονης δουλειάς, χάρισε στον Ελληνισμό μια γνήσια πολιτιστική κληρονομιά αποτελούμενη από κέρινα ομοιώματα σημαντικών ιστορικών προσώπων και σκηνών από την Ελληνική Ιστορία.

Στο καταπράσινο κεντρικό Ζαγόρι, οι μαθητές περπάτησαν τα εντυπωσιακά πετρόχτιστα γεφύρια του Κόκκορη και του Πλακίδα (ή Καλογερικό) και περιηγήθηκαν στο πανέμορφο χωριό Τσεπέλοβο, όπου εντυπωσιάστηκαν από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των πέτρινων αρχοντικών. Ένιωσαν δέος και ευλάβεια στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου που αποτελεί ένα «ζωντανό μουσείο» αγιογραφίας και ξεναγήθηκαν σε μια έκθεση φωτογραφίας  στο σχολείο του χωριού, με θέμα τους κατοίκους και τη ζωή στο Τσεπέλοβο στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής στην πόλη των Ιωαννίνων, οι μαθητές περιηγήθηκαν στην παλιά Πόλη και το Kάστρο της και περπάτησαν στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας.

Στο χωριό Ελληνικό Ιωαννίνων, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» όπου ήρθαν σε επαφή με τα έργα ενός καλλιτέχνη, τα οποία κινούνται  μέσα στο κλίμα του Μεταμοντερνισμού. Είναι αφιερωμένα στον ευεργέτη και τον ξενιτεμένο, στο ψωμί και το ρόλο του στη θρησκεία και τον πολιτισμό, στην παιδεία και τη μάθηση. Έχουν έντονο οικολογικό ενδιαφέρον καθώς είναι φτιαγμένα με ανακυκλωμένα υλικά. Άρχισαν να δημιουργούνται με τα αποκαΐδια του Μετσόβιου Πολυτεχνείου μετά τα γεγονότα του 1994 που συγκλόνισαν και ενέπνευσαν τον καλλιτέχνη. Το έργο του Θεόδωρου Παπαγιάννη, οδηγούμενο  από τα βιώματα της παιδικής του ηλικίας και της ηπειρώτικης καταγωγής του,  υμνεί την τιμιότητα του χειρωνακτικού μόχθου και αποπνέει βαθιά ανθρωπιά.

Στο Μέτσοβο, τελευταία στάση της εκδρομής, οι μαθητές επισκέφτηκαν το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης που στεγάζεται στο Αρχοντικό Τοσίτσα δείγμα παλαιού Μετσοβίτικου Αρχοντικού και περιέχει ένα μεγάλο αριθμό παλαιών αντικειμένων τεράστιας αξίας.

Οι μαθητές επέστρεψαν γεμάτοι θετικά συναισθήματα, έχοντας αποκομίσει μοναδικές αναμνήσεις ενώ παράλληλα είχαν τη δυνατότητα να διευρύνουν τις γνώσεις τους. Είναι βέβαιο πως οι μοναδικές αυτές εικόνες και εμπειρίες θα τους συντροφεύουν στο υπόλοιπο της ζωής τους.

 

Συνοδοί καθηγητές: Μπίκα Κατερίνα, Νικολάου Πολυξένη, Αντωνίου Μαρία, Βαρβαρέζου Φανή, Κουκουλή Κυριακή.

Επιμέλεια κειμένου: Κωστίδου Χριστίνα (Β3), Μπασινού Ερμιόνη (Β4), Σακελλαροπούλου Μαρία (Β4)

 

Tags: , ,