Χρονογραμμή των πανδημιών των τελευταίων εκατό χρόνων (1918-2021)

Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος οι μαθητές/τριες του τμήματος Β6 του σχολείου μας υλοποίησαν την πρώτη δραστηριότητα τους με τη βοήθεια ενός συνεργατικού ψηφιακού εργαλείου. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας χρονογραμμής των πανδημιών που εμφανίστηκαν τα τελευταία εκατό χρόνια (1918-2021) και έπληξαν την ανθρωπότητα.  

Οι μαθητές/τριες μετά από τη μελέτη επιστημονικού υλικού διαπίστωσαν ότι είναι ζωονοσογόνες ασθένειες. Ήδη από το 2007 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει σημάνει συναγερμό σχετικά με την άνευ προηγουμένου συχνότητα εμφάνισης των ασθενειών εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης στα ζώα. Η εξάπλωση τέτοιων ασθενειών είναι αποτέλεσμα της εμπορίας και κατανάλωσης ζωής, φαινόμενο που αφενός καταπατά την άγρια πανίδα (εμφανίζεται σε πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές κυρίως) και αφετέρου προκαλεί την έξαρση ζωονόσων.

Συνεπώς, η ανάπτυξη της ανθρωπότητας και η δραστηριότητά της ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την έξαπλωσή τους. Αυτό σημαίνει ότι επείγει η υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης τεχνογνωσίας και πολιτικής για την υγεία του ανθρώπου, των ζώων και του περιβάλλοντος – μια προσέγγιση One Health.

Ολόκληρη την εργασία μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

Συντονίστριες του προγράμματος είναι οι κυρίες Γκουνέλα Μαρία, Έξαρχου Μαρία και Μιχάλη Χρυσούλα.

 

Tags: , ,