Στο Nijkerk  της Ολλανδίας πραγματοποιήθηκε η πρώτη εταιρική συνάντηση του προγράμματος Erasmus+  με τίτλο «Οι πρακτικές δεξιότητες μετράνε» με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών από την Ολλανδία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα. Το 2ο Γυμνάσιο Λάρισας εκπροσώπησαν οι καθηγήτριες κ. Κουκουλή Κυριακή και κ. Νταμάνη Νάντια.

Μερικοί από τους στόχους του προγράμματος είναι ο εμπλουτισμός της διδασκαλίας των θεωρητικών μαθημάτων με πρακτικές δραστηριότητες, η βελτίωση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης των μαθητών, η ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων αλλά και των  γνώσεων στην Αγγλική γλώσσα και στις νέες τεχνολογίες, η ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών μεταξύ σχολείων διαφορετικού τύπου.

 Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του σχολείου Accent Nijkerk. Πρόκειται για ένα σχολείο πρακτικής εκπαίδευσης το οποίο αναπτύσσει πρακτικά μαθήματα ως προετοιμασία για την αγορά εργασίας. Επιπλέον προετοιμάζει τους μαθητές ως  ενεργούς πολίτες, για κοινωνική ζωή και ανεξάρτητη διαβίωση. Διαθέτει εγκαταστάσεις όπως  κουζίνες για τη διδασκαλία μαγειρικής, κήπους και θερμοκήπιο,  αίθουσα διδασκαλίας με ραπτομηχανές, εργαστήρια ηλεκτρολογίας, ξυλουργικών εργασιών, επεξεργασίας μετάλλων, ένα στούντιο ηχογράφησης όπου οι μαθητές μαθαίνουν να επεξεργάζονται ταινίες και αθλητικές εγκαταστάσεις. Πρόκειται για ένα σχολείο στο οποίο φοιτούν  μαθητές με δυσκολίες στην αφομοίωση των θεωρητικών γνώσεων, όπου  οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να βοηθήσουν τους μαθητές να επιλέξουν τη εργασία που τους ταιριάζει.

Οι εργασίες της πρώτης εταιρικής συνάντησης περιελάμβαναν  επίσης την παρουσίαση όλων των σχολείων που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα, τον σχεδιασμό των επόμενων συναντήσεων, το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, τους τρόπους αξιολόγησης του προγράμματος καθώς και  της  διάχυσης των αποτελεσμάτων.

Μετά το τέλος των εργασιών της συνάντησης, οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν αξιοθέατα της περιοχής, όπως το ψαροχώρι Spakenburg, έναν Ολλανδικό ανεμόμυλο και την παλιά πόλη  του Amersfoort.

 

Tags: ,