Την Τρίτη, 17- 5 – 2022, η Α΄ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στη Μελίκη Ημαθίας, στη Βεργίνα και στο Άλσος του  Αγίου Νικολάου Νάουσας.

     Συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν  το  Εθνογραφικό  Κέντρο  Γιώργη  Μελίκη – Κέντρο Έρευνας Μάσκας  και να ξεναγηθούν στα μοναδικά εκθέματα του μουσείου, πανελλήνια και βαλκανικά. Οι παλιές ενδυμασίες, τα τάματα λαϊκής λατρείας, η συλλογή με μάσκες, τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν σε παλαιότερα ήθη και έθιμα, οι κατασκευές από κερί και ζυμάρι, συνοδευόμενα από μια πλήρη, εμπεριστατωμένη και παραστατική ξενάγηση, αποτέλεσαν ένα συναρπαστικό ταξίδι στη μνήμη και στον χρόνο.

   Εν συνεχεία, οι μαθητές επισκέφτηκαν το μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών στη Βεργίνα, το οποίο συντηρεί, διασώζει και αναδεικνύει τους πολύτιμους θησαυρούς που βρέθηκαν με τις ανασκαφές του αρχαιολόγου Μ. Ανδρόνικου. Ένας αρχαιολογικός χώρος που προστατεύεται από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η επιβλητική του ατμόσφαιρα εντυπωσίασε τους μαθητές, που  θαύμασαν τους υπόγειους  τάφους του Φιλίππου Β΄ και του Αλεξάνδρου Δ΄, καθώς και τα πολύτιμα εκθέματα, όπως τις περίτεχνες χρυσές δημιουργίες, τις πολύχρωμες τοιχογραφίες, και, κυρίως, τη φημισμένη  χρυσή λάρνακα του Φιλίππου Β΄ με  το χαρακτηριστικό   μεγάλο  δεκαεξάκτινο  αστέρι.

    Τέλος, οι μαθητές περιηγήθηκαν στο άλσος του Αγίου Νικολάου, το πιο φημισμένο κέντρο αναψυχής της Νάουσας. Μία καταπράσινη έκταση με αιωνόβια πλατάνια, ρυάκια, ξύλινα  γεφύρια και χώρο αθλοπαιδιών. Ένας επίγειος παράδεισος με μια σπάνια συμφωνία ήχων και χρωμάτων, που προσφέρεται για  φαγητό, χαλάρωση, αλλά και ποικίλες δραστηριότητες στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

    Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές/-τριες: Αντωνίου Μαρία, Βαρβαρέζου Φανή,  Κουκουλή   Κυριακή,  Νταμάνη Νάντια,  Σιώκας  Απόστολος.

    Στιγμιότυπα από την εκπαιδευτική εκδρομή:

 

Tags: , ,