(Επιμέλεια Κειμένου: Μαρία Σακελλαροπούλου, Β4)

   Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017, το  σχολείο υλοποίησε  διδακτική επίσκεψη στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στην Αγιά , το Μεταξοχώρι και την παραλία της Βελίκας. Συμμετείχαν μαθητές της Β΄ Τάξης  συνοδευόμενοι από τις κυρίες Μπίκα Αικατερίνη, Κουκουλή Κυριακή και τον κύριο  Τσιάρα Νικόλαο.

  Στην Αγιά οι μαθητές επισκέφτηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και μέσα από μια αναλυτική παρουσίαση και ένα εντυπωσιακό φωτογραφικό υλικό κατάφεραν να κατανοήσουν έννοιες όπως η παράδοση, να συζητήσουν και να εκφράσουν απόψεις και απορίες για θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως η ανακύκλωση και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και να σχολιάσουν τα βιοσυστήματα που υπάρχουν αλλά και τις δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν μέσα σε  ένα δάσος. Ένα από τα κυριότερα θέματα της παρουσίασης αποτέλεσε η αρχιτεκτονική των σπιτιών της περιοχής συνδεδεμένη με τη βασικότερη ασχολία των κατοίκων, την εκτροφή μεταξοσκώληκα και την παραγωγή μεταξιού στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού.

   Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο γειτονικό Μεταξοχώρι, όπου φυλάσσονται ποικίλα ιστορικά  έγγραφα, σημαντικά ιδιωτικά και δημόσια αρχεία, συλλογές, παλιές φωτογραφίες και βιβλία με πολύτιμες πληροφορίες για την περιοχή, που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα και κατόπιν περιηγήθηκαν στο πανέμορφο χωριό με τα εντυπωσιακά αρχοντικά και τις ολάνθιστες αυλές. Στο παλιό Παρθεναγωγείο ενημερώθηκαν για την εκτροφή του μεταξοσκώληκα και την εξαγωγή των αυγών του και λίγο βορινότερα συνάντησαν το «δέντρο στο βράχο», όπου λέγεται ότι το 1765  Κοσμάς ο Αιτωλός κήρυξε το λόγο του Θεού στους κατοίκους της περιοχής. Περπάτησαν στα πέτρινα καλντερίμια του χωριού, επισκέφτηκαν έναν παραδοσιακό ξενώνα και, περνώντας από την όμορφη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια,  κατέβηκαν με τα πόδια μέχρι την Αγιά και στη συνέχεια με τα λεωφορεία έφτασαν στην παραλία της Βελίκας όπου όλοι μαζί καθάρισαν ένα κομμάτι της ακτής από τα σκουπίδια.

   Μετά από μία σύντομη ανάπαυλα για φαγητό ακολούθησε παιχνίδι στην παραλία με μπάλες και ρακέτες μέχρι την αναχώρηση. Γεμάτοι νέες εικόνες και εντυπώσεις,  οι μαθητές επέστρεψαν στη Λάρισα ευχαριστημένοι από αυτή την ξεχωριστή τους εμπειρία.

 

Μερικά στιγμιότυπα της εκδήλωσης:

 

Tags: , , ,