Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022, οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Γ2 και Γ5 του 2ου Γυμνασίου Λάρισας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη, στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας, με σκοπό μια σύντομη αλλά «γοητευτική περιπλάνηση στο χρόνο», με ερευνητική «ματιά» και βιωματική προσέγγιση σε γεγονότα – «σταθμούς» της Σύγχρονης Ελληνικής-Τοπικής ιστορικής πραγματικότητας και στόχο τη διαμόρφωση ιστορικής συνείδησης.
Οι μαθητές πρώτα επισκέφτηκαν το, μοναδικό στο είδος του στον ελλαδικό χώρο, Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας όπου αρχικά περιηγήθηκαν, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στην περιοδική Έκθεση «Μνήμες από Αλησμόνητες Πατρίδες», αφιερωμένη στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή με κειμήλια από την Καππαδοκία της προσφυγικής κοινότητας του Ομορφοχωρίου Λάρισας. Πρόκειται κυρίως για έργα ζωγραφικής, αργυροχοΐας, χρυσοκεντητικής και εκκλησιαστικά σκεύη του 18ου και 19ου αι. που μαρτυρούν τα ιδιαίτερα πολιτιστικά «μονοπάτια» στα οποία «βάδισαν» οι Έλληνες της Καππαδοκίας μέχρι την εγκατάστασή τους σε αγροτικούς οικισμούς της χώρας μας το 1924, μετά την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών της Συνθήκης της Λωζάνης (1923).
Κατόπιν οι μαθητές θαύμασαν τον «πλούτο» των εκθεμάτων της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου με αντιπροσωπευτικά ευρήματα, «μνημεία» της μακραίωνης ελληνικής πολιτιστικής «διαδρομής», από τη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας που χρονολογούνται από την Παλαιολιθική Εποχή έως και τον 19ο αιώνα.
Η περιήγηση συνεχίστηκε στο παρακείμενο Μνημείο Εκτελεσθέντων της περιόδου 1941-1950 του Λόφου του Μεζούρλου, τόπο εκτέλεσης αγωνιστών της Γερμανικής Κατοχής αλλά και μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού αργότερα στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Ακολούθησε ένας μικρός περίπατος αναψυχής στο ειδυλλιακό πευκόφυτο Άλσος του Λόφου με «σύμμαχο» τον ηλιόλουστο καιρό.
Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης η μικρή πλατεία με την προτομή του Ιωάννη Πατέρα, στη συνοικία του Αγ. Κων/νου στη Λάρισα. Πάνω στο μάρμαρό της είναι χαραγμένα άλλα 40 ονόματα σημαντικών στελεχών της Αντίστασης της Θεσσαλίας που εκτελέστηκαν το πρωινό της 8ης Μαρτίου του 1944 από τους Ναζί ως αντίποινα για σαμποτάζ σε γερμανική αμαξοστοιχία στα Τέμπη.
Αυτή η διδακτική επίσκεψη αναμφίβολα πρόσφερε νέες γνώσεις και εμπειρίες ιστορικού ενδιαφέροντος στους μαθητές με ευχάριστο τρόπο αλλά συνετέλεσε επιπλέον στην εφαρμογή μιας αξιοσημείωτης εκπαιδευτικής πρακτικής. Κάποιοι μαθητές – εθελοντικά και με την καθοδήγηση των καθηγητών – προετοίμασαν αναζητώντας ιστορικές πηγές και υλοποίησαν τις παρουσιάσεις – ξεναγήσεις στους υπόλοιπους μαθητές. Η πρωτοβουλία αυτή έδωσε ένα συνεργατικό «νόημα» στη διαδικασία της πνευματικής καλλιέργειας, παραμερίζοντας το ρόλο του μαθητή ως παθητικού δέκτη.
Συνοδοί καθηγητές: Αντωνίου Μ., Αξούγκα Αικ., Κουκουλή Κ., Νταμάνη Ν.
Tags: 2ο Γυμνάσιο Λάρισας, Γ' Γυμνασίου, Διδακτικές Επισκέψεις - Δραστηριότητες