Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022, τα τμήματα Β1 και Γ1 του σχολείου μας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας  και στον Ι. Ναό του Αγίου Αχιλλίου, στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών.

 Συγκεκριμένα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον χώρο λατρείας και προσευχής της Κοινότητας, την Συναγωγή, μέσω προβολής φωτογραφιών  από το εσωτερικό της, καθώς και των λατρευτικών αντικειμένων.  Εν συνεχεία, ο ραβίνος της Συναγωγής, κ. Σαμπετάι Η., παρουσίασε την βασική διδασκαλία της ιουδαϊκής θρησκείας, ανατρέχοντας σε γεγονότα και πρόσωπα της Παλαιάς Διαθήκης, και αναφέρθηκε  στις θρησκευτικές γιορτές και τα έθιμα των Εβραίων. Τέλος, η Διευθύντρια της Ισραηλιτικής Κοινότητας, κ. Μωυσή Α., έκανε μία ιστορική αναδρομή αναφορικά με την εγκατάσταση των Εβραίων στη Λάρισα, τις δυσκολίες και κακουχίες που αντιμετώπισαν ιδιαίτερα κατά την διάρκεια  της Γερμανικής Κατοχής, τις σχέσεις τους με τους κατοίκους της πόλης, καθώς και την προσφορά τους στην τοπική κοινωνία (πολιτισμός, οικονομία κ.λπ.).

   Έτσι, μέσω αυτής της εποικοδομητικής επίσκεψης, οι μαθητές προσέγγισαν τα βασικά χαρακτηριστικά της ιουδαϊκής θρησκείας  και τα πολιτιστικά στοιχεία  της Ισραηλιτικής Κοινότητας και συνειδητοποίησαν:

  • τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της σύγχρονης κοινωνίας μας
  • την ύπαρξη διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων και παραδόσεων, οι οποίες δεν υπονομεύουν την κοινή εθνική ταυτότητα
  • την αναγκαιότητα διαμόρφωσης στάσης σεβασμού της θρησκευτικής και πολιτισμικής ετερότητας
  • την σημασία της ανεξιθρησκίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως αυτά κατοχυρώνονται από το Ελληνικό Σύνταγμα.

Μετά τη Συναγωγή η ομάδα των μαθητών επισκέφθηκε τον ιστορικό λόφο του Φρουρίου με τον δεσπόζοντα ναό του Αγ. Αχιλλίου. Ο προϊστάμενος του ναού αναφέρθηκε στην ίδρυση της εν λόγω Επισκοπής επί Μ. Κων/νου και στο βίο του αγίου Αχιλλίου που σεμνύνονται οι Λαρισαίοι από τον 4 αι. ως προστάτη τους. Ο πρώτος ναός χτίστηκε τον 6 αι. και διατηρήθηκε ως το 1600. Δυστυχώς επί Τουρκοκρατίας γκρεμίστηκε πολλές φορές ή μετατράπηκε σε οπλοστάσιο από τους Τούρκους. Όπως αναφέρει ο Κ. Κούμας καμία άλλη πόλη δεν υπέστη τέτοιο διωγμό για την πίστη της, καθώς ήταν κοιτίδα των πιο άγριων Γενιτσάρων. Πολλοί επίσκοποι μαρτύρησαν καθώς και απλός λαός (νεομάρτυρες) γιατί δεν δέχθηκαν τον εξισλαμισμό. Το 1896 επιτέλους χτίστηκε ο νέος ναός ο οποίος γκρεμίστηκε στο σεισμό του 1941, επί γερμανικής κατοχής. Το 1965 χτίστηκε ο σημερινός ναός με το μαρμαρόγλυπτο τέμπλο των Ηνίων και τις αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου και του Αγήνορα Αστεριάδη ανεκτίμητης αξίας. Το 1981 επεστράφησαν και τα οστά του Αγίου στην Επισκοπή του, αφού το 985 είχαν κλαπεί από τον τσάρο Σαμουήλ. Τα παιδιά άκουσαν για τη διαχρονική προσφορά της Μητρόπολης στην περιοχή της δικαιοδοσίας της. Για τον ηγετικό/εθνικό της ρόλο στα χρόνια της σκλαβιάς, για την προσφορά της στα γράμματα, την φιλανθρωπική και ιεραποστολική της δράση ως σήμερα. Στην έξοδο τους από το ναό επισκέφθηκαν και τον αρχαιολογικό χώρο όπου βρίσκεται στα θεμέλια της βυζαντινής τρίκλιτης βασιλικής, ο τάφος του Αγίου.
Ευχαριστούμε τον προϊστάμενο του ναού, π. Ραφαήλ για τη ιστορική αναδρομή, την αναφορά στην ναοδομία και το πολυσχιδές έργο της Μητρόπολης στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Συνόδευσαν οι καθηγήτριες: Αξούγκα Αικατερίνη, Βαρβαρέζου Φανή, Αθανασιάδου Ελένη, Κουκουλή Κυριακή.

 

Tags: , , ,