Τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021, μια ενδιαφέρουσα διδακτική επίσκεψη πραγματοποίησαν οι μαθητές και μαθήτριες της Γ τάξης στα πλαίσια των μαθημάτων: της Τεχνολογίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών στην Καλαμπάκα, της Ιστορίας στο Μουσείο Θεόπετρας και των Καλλιτεχνικών στο Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα.

Αρχικά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών , οι μαθητές και μαθήτριες ξεναγήθηκαν στο χώρο των Μανιταριών όπου υπάρχει μια πλουσιότατη συλλογή. Αποτελείται από γλυπτά μανιτάρια κατασκευασμένα ένα προς ένα, διατηρώντας ταυτόχρονα απόλυτη ομοιότητα χρώματος, σχήματος και μεγέθους.

Στην συνέχεια στον χώρο των  ενδημικών και αποδημητικών πτηνών που ζουν κυρίως στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες ηπείρους, όπως: Κοινή Γερακίνα, Χρυσαετός, Λεπτομύτα, Λευκοκέφαλος, θαλασσαετός,  Βουκεφάλας, Χιονόγλαυκα, Σπουργιτογλαύκα, Κόνδορας των Άνδεων, Άνουρος Αετός, Ασπροπάρης, Αγριόκουρκος, Λαγόποδας.

Ορισμένα απ’ αυτά είναι σπάνια, άλλα κινδυνεύουν με αφανισμό και προστατεύονται, ενώ κάποια έχουν ήδη εξαφανιστεί. Λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, που συνορεύει με τρεις ηπείρους, καθίσταται ένας από τους πιο πλούσιους σε βιοποικιλότητα τόπους. Από τα 475 είδη πουλιών που υπολογίζεται ότι ζουν στην Ευρώπη, τα 436 είδη ευδοκιμούν στην Ελλάδα, είτε την διασχίζουν κατά την αποδημία τους.

Ακολούθησε η συλλογή των θηλαστικών του Μουσείου που αποτελείται κυρίως από ζώα της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενώ δεν είναι λίγα εκείνα που συναντώνται σε άλλες ηπείρους, όπως: Πετροκούναβο, Τραγέλαφος Ρακούν Φακόχοιρος, Αρκτική αλεπού, Γκρίζος λύκος, Ευρωπαϊκή βίδρα, Ζαρκάδι, Ασβός με λευκοπάθεια, Αγκούτι, Ευρωπαϊκός κάστορας, Καναδέζικος Λύγκας, Αγριόχοιρος, Κογιότ.

Κάποια απ’ αυτά σήμερα ζουν σε μικρούς αποκομμένους πληθυσμούς, κινδυνεύοντας με αφανισμό και προστατεύονται αυστηρά από τη διεθνή, την κοινοτική και την ελληνική νομοθεσία .

Η συλλογή των ζώων είναι εξαιρετικής ποιότητας, αφού προέρχονται από τους καλύτερους ταριχευτές της Ευρώπης, ενώ η σπανιότητα πολλών εξ αυτών -ενδημικά και τα αποδημητικά πουλιά -είναι μεγάλη. Άξια θαυμασμού ήταν και τα βικτωριανά εκθέματα για την αυθεντικότητά τους, που διασώζονται από την εποχή της Βασίλισσας Βικτωρίας, δηλαδή πριν από 180 χρόνια περίπου.

Στην συνέχεια  οι μαθητές και μαθήτριες της  στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας επισκέφτηκαν το Μουσείο Θεόπετρας.  Πρόκειται ίσως για το μοναδικό μουσείο αποκλειστικά πρώιμης προϊστορίας στην Ελλάδα, βασισμένο στα ευρήματα του σπηλαίου της Θεόπετρας. Ο λόγος για το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης (Μουσείο) Σπηλαίου Θεόπετρας, το οποίο φιλοξενεί τα ευρήματα των προϊστορικών ανασκαφών που διενεργήθηκαν στο σπήλαιο από το 1987 μέχρι το 2008.

Το σπήλαιο της Θεόπετρας αποτελεί σπάνια προϊστορική θέση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο λόγω των σημαντικών ευρημάτων του, αλλά και λόγω του χρονικού εύρους των επιχώσεών του (περίπου 130.000 χρόνων), που καταδεικνύουν συστηματική χρήση του σπηλαίου από τη Μέση Παλαιολιθική έως και το τέλος της Νεολιθικής περιόδου.

Με την επίσκεψη στον χώρο αποκόμισαν πληροφορίες για: είδη ανθρώπων που έζησαν στην προϊστορική Θεόπετρα και τι υλικά χρησιμοποιούσαν για την παραγωγή του πολιτισμού τους, τα πρώτα προϊστορικά κοσμήματα, τα είδη φυτών και ζώων που συνέθεταν το προϊστορικό περιβάλλον του σπηλαίου..

Στην συνέχεια  οι μαθητές και μαθήτριες της  στο πλαίσιο του μαθήματος των Καλλιτεχνικών επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στον χώρου του Μουσείου Τσιτσάνη στα Τρίκαλα.

Ένα κτίριο πολύ εντυπωσιακό, στο κάτω όροφο ήταν το παλιό χαμάμ της πόλης με εξαιρετική δουλειά αναπαλαίωσης . Το κτίσμα δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα, μαζί με το Κουρσούμ Τζαμί, στεγάζονταν τα οθωμανικά λουτρά της πόλης, που αποκαλύφθηκαν μετά το 2011. Τα λουτρά σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται έπειτα από το 1881 και την ενσωμάτωση των Τρικάλων στην Ελλάδα, όταν οι μουσουλμάνοι εγκατέλειψαν την πόλη .Το 1895 το Ελληνικό κράτος ανήγειρε σε εκείνο το σημείο φυλακές, που ήταν σε λειτουργία έως το 2006 . Είχαμε την τύχη στο χώρο του Μουσείου να φιλοξενούνται εκθέματα με φορεσιές καθώς και το οπλισμό που χρησιμοποιήθηκε στην Επανάσταση του 1821 , που μας  εντυπωσίασαν όλους γιατί πρώτη φορά ήρθαμε σε οπτική επαφή με τόσο σημαντικά εκθέματα.

Στην συνέχεια οι μαθητές μας είχαν χρόνο για φαγητό στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων.

Συγχαίρουμε, τους μαθητές/τριες  μας για την υποδειγματική συμπεριφορά τους κατά την διάρκεια της εκδρομής και το τουριστικό γραφείο BARAS TRAVEL για την άνετη και ασφαλή μετακίνηση.

 Συνόδευσαν οι καθηγητές/τριες: Αντωνίου Μαρία, Κουκουλή Κική, Κρίτσα Αριστέα, Παλάτος Χρήστος,  Τσακνάκης Θωμάς  και Τσιάρας Νικόλαος.

 

Tags: , ,