Την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022 οι μαθητές της Β΄ Τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν ημερήσια εκπαιδευτική επίσκεψη στην Καστοριά. Εντυπωσιάστηκαν από την πανέμορφη πόλη της  βόρειας Ελλάδας   με τα πολλά και μεγαλοπρεπή μακεδονίτικα αρχοντικά και τις δεκάδες βυζαντινές εκκλησίες που καθρεφτίζονται στα καθαρά νερά της λίμνης Ορεστιάδας.

Οι μαθητές επισκέφτηκαν  τον Λιμναίο Οικισμό στο Δισπηλιό, όπου βρίσκεται το πρώτο υπαίθριο οικοµουσείο της Ελλάδας, το οποίο αναπαριστά πιστά έναν νεολιθικό οικισµό και δίνει πληροφορίες για τη ζωή στο συγκεκριµένο «χωριό» πριν από 7.500 χρόνια.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τη Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας που προκαλεί θαυµασµό µε τις τοιχογραφίες του καθολικού αλλά και τις εξωτερικές που απεικονίζουν αυτοκράτορες του Βυζαντίου.

Ξεναγήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο της πόλης που στεγάζεται  στο αρχοντικό Νεράντζη Αϊβάζη. Πρόκειται για ένα ζωντανό «θησαυροφυλάκιο» που  δίνει µια εικόνα για το πώς ήταν τα σπίτια της εποχής.  Περπάτησαν στα σοκάκια της παλιάς πόλης της Καστοριάς, το Ντολτσό,  με τα καλντερίμια και  τα εντυπωσιακά κτίρια χαρακτηριστικής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.

Στην επιστροφή για τη Λάρισα, οι εκδρομείς σταμάτησαν στη Νεράιδα, το πανέμορφο τουριστικό χωριό του Δήμου Σερβίων και απόλαυσαν τη μαγευτική θέα προς την τεχνητή  λίμνη του Πολυφύτου.

 

 

Tags: , ,